GINO d'ARTALI aka El Pirata
straatdichter van Antwerpen
2015: "AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT"
Een Shakespeareans tragi-komisch blijspel

anker.jpg (45347 bytes)

GEDICHTEN
(openen als een PDF in een
nieuw venster)

Akte 4:
augustus 2015

Doek

Afscheid

Nieuwe straatdichter.

AKTE 3:
juni 2015

Momentum 0505

Column juni 2015

AKTE 2:
april 2015

AKTE 1:
februari 2015

2014:
"Een kat is een kat."

Klik hier om door te gaan naar
2014: "Dichtvermaak"


Alle gedichten zijn in PDF formaat en kunnen het beste gelezen worden bij gebruikmaking van een Internet Explorer browser. Dus mocht je naar mijn website zijn gekomen met een andere browser copy ginodartali.org en paste it in een Internet Explorer browser.

HOME

Een nieuw jaar, het 2de, als straatdichter en daarmee voor mij om mijn periferie wat bij te stellen na eerst uren, dagen en maanden in Antwerpen rondgedoold te hebben en vele mensen ontmoet en gesproken te hebben waarbij ze mij meer dan openhartig hun verhaal, hun ervaringen, zorgen en meer met mij deelden.

Maar nu zal ik mijn periferie verleggen naar een specifiek plein waar ik ook al veel mensen ontmoet heb en met hen het ook ons plein noemen of, ieder voor zich, ‘mijn plein’. En dat is het ook voor allen en mij.

Mijn plein voert me ook eigenlijk terug naar mijn hippietijd waar ik en mijn vele wereldreizigers elkaar ontmoetten en samen zaten, praten en feesten. Als we geld hadden maar als en meestal niet, legden we onze centen bij elkaar en kochten eten en dranken. Vooral drank. Het waren feestjes nietwaar?!
Maar er was ook een ongeschreven wet: als men boeken had die men uitgelezen had ruilde men die voor andere boeken. En zo ook deelden we ervaringen en ja ook nieuw verworven inzichten uit.
Het was een geweldige tijd. En dat ervaar ik nu ook op mijn plein.

Maar het afgelopen jaar heb ik vooral verzen en een paar columns geschreven over wat ik noem de keerzijde van de medaille. De andere en bling bling zijde interesseerde me niet, en nu nog steeds niet en nooit niet.

Nu, in 2015, wil ik het vooral hebben over mijn momentum observaties en ontmoetingen op mijn plein en over de rand van de medaille: het riff raff. Meer hieronder.

Maar eerst dit: het plein is ook een ontmoetingsplaats, een kruispunt, waar vele nationaliteiten en culturen elkaar ontmoetten. Ook is er elke woensdag en vrijdag een markt met overwegend inwijkelingen die hun waren aanbieden. De laatste tijd denk ik steeds meer dat als we hen en met hen de velen met hun dag- en nachtwinkels en internet- en phoneshops de economie er er veel slechter voor zou staan.

En dat gezegd hebbende en nadenkend moest ik denken aan het Schipperskwartier zoals het was tot +- 1960. Bezoek deze zeer interessante website.
(Veel afbeeldingen zijn ‘Broken images’, maar ik heb deze webpagina niet gemaakt. Hoe dan ook, het is een prachtige tekst over daar en toen ook al is er geen haven bij 'mijn plein').

Goed, even terug naar 'riff raff':

Vaak wordt ik en mijn pleinvrienden bekeken als zijnde uitshot. En dat werd ook een keer luidkeels bevestigd. Lees maar:

"Oye, eres basura de la calle
una feminina me grite!
Jij bent straatafval
schreeuwde een vrouw me toe.

Terwijl ik,
en sommige van mijn pleinvrienden,
soms naar dat , Portugees, café gaan om naar de wc te gaan.

Maar goed,
de bazin wilde mij doorspoelen.

Y ya, yo grita,
no me grita.

En ja schreeuwde ik terug:
schreeuw niet tegen mij.
Ik laat me door niemand beledigen.

Gelukkig was er daarna
Belicka,
een nieuwe pleinvriendin.

Maar ze vertelde me
dat ze mij al lang kende,
van zien.

En zie,
zo komt toch alles goed.

Ga ik nog terug naar dat café?
Ik denk het wel,
gewoon om haar te plagen."

Goed, laat ik even uitleggen hoe men 'uitschot' kan vertalen:

Riff Raff (Amerikaans begrip).

Een man of vrouw die geen motivatie heeft. Ze werken niet, leven vaak op de zak van anderen en zijn daarbij volledig zonder inhoud of zelfwaarde. Ze hangen veel liever gewoon de hele dag rond en zijn tevreden met hoe de dingen zijn en zijn nooit van plan om hun situatie te verbeteren, ook al zou het zelfs in relaties kunnen helpen.
Bij de beslissing al dan niet een baan te krijgen, Jake, de riff raff pur sang, besloot dat hij veel liever gewoon to go about and to hang out en verder niets voor de dag te doen.

Nu denk je misschien, ja maar, die verdienen toch onze aandacht niet!
Fout gedacht want met die gedachte en het idee erachter slaat men de plank volledig mis. Mijn pleinkameraden en de protagonisten in
"AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT" zijn meer dan ooit het slachtoffer van dit soort blindheid en nu ook el generalisimmo, zowel federaal alsook vlaams.
En stappen vol trots en waardigheid door het leven, ook al hebben ze niets buiten hun eigenwaarde en als ik met hen praat over el generalisimmo moeten ze bijna overgeven omdat hij hen en velen met hem en onterecht "tooghangers, misbruikers van 'onze' sociale zekerherheid, verliezers enzovoort." Nu, ik voorspel dat zowel de federale en de vlaamse regering zal vallen. En dat terecht en bij ons op het plein zijn ze niet welkom
!

Gino d'Artali

© Gino d'Artali [ 2015 ]